Εκατομμύρια εργατών και νεολαίας διαδηλώνουν σε ολόκληρη την Αίγυπτο. Η βάρβαρη κρατική καταστολή έχει οδηγήσει στη κινητοποίηση καταπιεσμένων μαζών σε όλες τις πόλεις της Αιγύπτου. Οι διαδηλώσεις απλώνονται στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ, στη Μανσούρα, στην Κένα, στην Ασιούτ και σ' άλλες πόλεις. Η φεβρουαριανή επανάσταση στην Αίγυπτο φαίνεται ότι περνάει σε μια δεύτερη φάση.
Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο 19 Νοέμβρη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ σε μια ομάδα 100 διαδηλωτών, οι οποίοι αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “της επανάστασης τραυματισμένη συμμαχία”, και πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία ενάντια στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο. Η προσπάθεια εκκένωσης της πλατείας Ταχρίρ έφερε χιλιάδες κόσμου να συμπαρασταθεί ενάντια στην αστυνομική επίθεση. Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Πολλοί αυτόπτες μάρτυρές καταγγέλλουν ότι οι εντολές προς τους στρατιώτες ήταν να πυροβολούν απευθείας στο πρόσωπο. Οι διαδηλωτές απάντησαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Παρά την προπαγάνδα μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι οι διαδηλωτές είναι κακοποιοί και προβοκάτορες, μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε πολλές μεγάλες αιγυπτιακές πόλεις.
Το αιματηρό αποτέλεσμα της σύγκρουσης των απεργών εργατών με τις κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού τις τελευταίες ημέρες είναι περισσότεροι από 35 νεκροί και γύρω στους 850 τραυματίες. «Ο Ταντάουι είναι πιστό αντίγραφο του Μουμπάρακ» έλεγαν διαδηλωτές αναφερόμενοι στον αρχηγό του πανίσχυρου στρατιωτικού συμβουλίου στρατάρχη, ενώ η Αλ Αχράμ, η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας προειδοποιούσε: «Το πιο επικίνδυνο που μπορεί να συμβεί είναι η επιδείνωση της σχέσης μεταξύ λαού και στρατού».
Η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική από τις πρώτες ημέρες της επανάστασης και την ανατροπή του Μουμπάρακ. Όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, φιλελεύθερες, ισλαμιστικές ή “αριστερές”, ζητούν το σχηματισμό μιας “κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας”, αν και η εμπιστοσύνη της αστικής τάξης παραμένει στο στρατό. Ο στρατός αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του καθεστώτος Μουμπάρακ και φαίνεται να γίνεται και το τελευταίο καταφύγιο του καθεστώτος μετά την ανατροπή του ίδιου του Μουμπάρακ.
Χαρακτηριστική είναι η θέση που πήρε την Δευτέρα ο Ομπάμα για τα παραπάνω γεγονότα. Αφού πρώτα δήλωσε ότι ανησυχεί με τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο στη συνέχεια μίλησε για το πόσο τραγικές είναι οι απώλειες πολιτών και μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Τελείωσε την δήλωσή του λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και αυτά τα επεισόδια να μην σταθούν εμπόδιο στις εκλογές. Το θέμα όμως είναι ότι μετά από αυτές τις δηλώσεις οι ΗΠΑ έστειλαν ένα στρατιωτικό πακέτο βοήθειας ύψους 1,3 δισ δολαρίων στην Αίγυπτο για να είναι σίγουροι ότι ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι "ομαλός". Οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές υποστηρίζουν το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο παίρνοντας "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα σε θύτες και θύματα, το στηρίζουν οικονομικά τη στιγμή που το χρηματιστήριο του Καΐρου καταρρέει με απώλειες 4,48% και δείχνουν στις εκλογές, τις εκλογές που θα νομιμοποιήσουν τη χούντα που επιβάλουν ενάντια στην επανάσταση του Φλεβάρη.
Τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο αποδεικνύουν ότι η Αραβική Επανάσταση δεν έχει τελειώσει. Στην πραγματικότητα τώρα περνάει σε μια δεύτερη φάση. Στην πρώτη φάση, η επανάσταση που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ, είχε να αναμετρηθεί κυρίως με τις δυνάμεις της αστυνομίας και των παρακρατικών. Ο στρατός, κρατώντας απόσταση ασφαλείας από τον μέχρι πρότινος εκλεκτό του, εμφανίστηκε ως ουδέτερη δύναμη και μερικές φορές ευνοϊκός απέναντι στους διαδηλωτές, ιδίως στην αναμέτρηση με τις αστυνομικές δυνάμεις. Τώρα, με τη βίαιη καταστολή από τον ίδιο τον στρατό διαρηγνύονται οι δεσμοί και οι αυταπάτες που πλατειές λαϊκές μάζες είχαν για τον στρατό, που ας σημειωθεί, πως πέρα από τον καθ' εαυτό ρόλο του διαδραματίζει και σημαντικό ρόλο στην αιγυπτιακή οικονομία, καθώς έχει δικό του προϋπολογισμό ακόμη και επιχειρήσεις. Η φεβρουαριανή επανάσταση φαίνεται πως τώρα περνάει σε μια δεύτερη φάση, εξελισσόμενη ως μια διαρκής επανάσταση, έως ότου η εργατική τάξη και οι λαϊκές μάζες καταφέρουν να κατακτήσουν την πολιτική και οργανωτική τους ανεξαρτησία και να κατευθύνουν την πάλη τους στη συντριβή όλων των θεσμών του παλιού καθεστώτος, την εξάλειψη των επιβιώσεων του καθεστώτος Μουμπάρακ, την συντριβή του αστικού κρατικού μηχανισμού. Η κατάκτηση από την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες της εξουσίας είναι αναγκαία συνθήκη για τη διαμόρφωση των όρων ελευθερίας και της αξιοπρέπειας του αραβικού αιγυπτιακού λαού.