Η αλήθεια του δήμου: “Δυστυχώς η πόλη μας έχει φυτευτεί, σε μεγάλο μέρος της, από ακατάλληλα –όχι αστικού περιβάλλοντος– δέντρα, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα πρόσβασης και επικινδυνότητας στα πεζοδρόμια, τους τοίχους των σπιτιών και τις αποχετεύσεις, καθώς επίσης και πτώσεις από παλαιότητα και την κλιματική αλλαγή”
H αλήθεια των δέντρων: “Δυστυχώς η πόλη σας είναι στα χέρια ακατάλληλων ανθρώπων που δημιουργούν πρόβλημα στην πρόσβασή σας στην φύση και επικινδυνότητας για την ύπαρξή μας καθώς επίσης και σοβαρές επιπτώσεις από παλαιότητα αντιλήψεων και χυδαίας και ανεξέλεγκτης αναπτυξιακής λογικής”
Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για διαχείριση του αστικού πρασίνου, η δημοτική αρχή -για λόγους που μπορούμε να φανταστούμε και είναι όλοι κακοί- υπερβάλλει εαυτήν καθημερινά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν καρατομηθεί πολλές εκατοντάδες δέντρα τόσο στις γειτονιές όσο και στο άλσος του Μπαρουτάδικου.
ΩΣ ΕΔΩ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΔΕΝΤΡΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΓΕΝΑΡΗ 11 π.μ.
ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ & ΟΛΥΜΠΙΑΣ
(ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΥΤΑΔΙΚΟΥ)
ΑΙΓΑΛΕΩ: τα δέντρα στο στόχαστρο του δημάρχου
Στα χρόνια της κρίσης πέρα από τα άλλα θέματα που εμφανίστηκαν -οικονομικά, ανεργία, καταστολή, αυτοκτονίες, προσφυγικό, κ.λπ.- προέκυψε και ένα ακόμα.
Ένα ζήτημα το οποίο κάτω από τη σοβαρότητα των υπολοίπων κρύφτηκε σαν δευτερεύον και ίσως και πιο κάτω.
Είναι το περιβάλλον. Και βέβαια το ζητούμενο δεν είναι ότι οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τα δέντρα. Όταν η ανεργία μαστίζει -άσχετα με το τι λέει η κυβέρνηση- και τα οικονομικά προβλήματα δεν αφήνουν περιθώρια χαλάρωσης τότε τα δέντρα πάνε σε δεύτερη μοίρα. Σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο κομμάτι της αριστεράς αλλά και της αναρχίας θεωρούν ότι το περιβάλλον είναι Ο AΓΩNAΣ. Όμως αυτό που έχει αποδειχθεί μέσα σε αυτά τα χρόνια είναι ότι το περιβάλλον αποτελεί κομμάτι του συνολικού αγώνα. Το πράσινο, τα πάρκα, τα άλση, τα δέντρα, είναι πράγματα τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη του τσιμέντου και ως επί το πλείστον την αύξηση των κερδών. Και αφού πλέον έχουν καταλύσει όλους τους τρόπους για να κερδίζουν τι τους έχει μείνει πλέον; Το περιβάλλον. Και βέβαια αυτοί από τη πλευρά τους καλά κάνουν. Η μάλλον κάνουν αυτό που θέλουν. Να διαχωρίζουν τα πράγματα και συγχρόνως και εμάς. Γιατί αν ο αγώνας για το περιβάλλον χωριστεί από τον αγώνα για τα εργατικά δικαιώματα θα μας αντιμετωπίσουν καλύτερα μιας και άμα είμαστε ενωμένοι θα είμαστε ένας δυνατός αλλά και ένας ανίκητος αντίπαλος. Οπότε τι λένε; Ας καεί το Μάτι για να αρχίσει ξανά η ανοικοδόμηση της περιοχής και να ανοίξουν θέσεις εργασίας. Ας πνιγούνε στη Μάνδρα για να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα για να δείξουμε ότι κάναμε κάτι.
Ατιμωρησία, ανευθυνότητα και επιβάρυνση στις τσέπες αυτών που δεν έχουν δουλειά και τους τσακίζει το φορολογικό σύστημα.
Καπιταλιστές και κυβερνήσεις που τους υπηρετούν παίζουν καλά το παιχνίδι τους και ο κόσμος προσπαθώντας να καλύψει τις ανάγκες του δυστυχώς τους ακολουθεί.
Το κακό είναι ότι όταν τα ζητήματα δε μπαίνουν σε κεντρική βάση επεκτείνονται και κατά τόπους. Η Κερατέα ακόμα είναι νωπή στις μνήμες όλων. Οι Σκουριές δεν έχουν τελειώσει. Tην ιδιωτικοποίηση των νερών υπάρχουν ακόμα περιοχές που παλεύουν για να την αποτρέψουν. Ο Βόλος είναι μια από τις τελευταίες περιπτώσεις.
Στο Αιγάλεω είναι γνωστή πλέον η υπόθεση καταπάτησης του Άλσους Μπαρουτάδικου -έχουμε γράψει σε προηγούμενα φύλλα της ΝΠ. Η επίθεση όμως στο περιβάλλον δε μένει μόνο μέσα εκεί. Σε πεζοδρόμηση μήκους 300 μέτρων περιμετρικά του άλσους οι εργάτες του δήμου έκοψαν από την αρχή του 2019 σαράντα δέντρα. Αυτό έγινε γιατί ο δήμος αποφάσισε να κάνει ένα έργο εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτούμενο από την περιφέρεια αλλά μη αναγκαίο. Δηλαδή ο δήμαρχος και οι υπόλοιποι συνεργάτες του αποφάσισαν να φτιάξουν τη πεζοδρόμηση γύρω από το άλσος χωρίς να υπάρχει λόγος μια και τα πεζοδρόμια ήταν μια χαρά και συγχρόνως να κόψουν και τα δέντρα και να χρεώσουν τον Αιγαλιώτικο λαό εν μέσω κρίσης -ασχέτως των μεταμνημονιακών κορονών της κυβέρνησης- με ένα χρέος αδικαιολόγητο.
Αυτή η ενέργεια του υπηρέτη της κυβερνητικής πολιτικής δημάρχου εχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από αρκετούς κατοίκους του Αιγάλεω.
Καταρχήν ο δήμος σε όλη τη περίοδο της θητείας του έχει καρατομήσει όλα τα δέντρα του Αιγάλεω με τη δικαιολογία ότι είναι άρρωστα ή ότι κάποια δέντρα έχουν ηλικία μέχρι 25 χρόνια ζωής. Σε ανακοίνωση που έβγαλε στις 7 Γενάρη 2019 η καινούργια δικαιολογία είναι ότι : «δυστυχώς η πόλη μας έχει φυτευτεί σε μεγάλο μέρος από ακατάλληλα -όχι αστικού περιβάλλοντος- δέντρα που δημιουργούν τεράστια προβλήματα πρόσβασης και επικινδυνότητας στα πεζοδρόμια». Επίσης για το ξήλωμα των δέντρων σε άλλο σημείο αναφέρεται σαν φταίχτης η κλιματική αλλαγή – γνωστή πλέον συριζαίικη δικαιολογία. Επίσης αναφέρεται ότι : «τα δέντρα αντικαθίστανται χωρίς να θίγεται η αναλογία πρασίνου».
Για να μείνουμε στα 40 δέντρα έξω από το μπαρουτάδικο που κόπηκαν στην αρχή της φετινής χρονιάς και να μη πιάσουμε τα υπόλοιπα -η δημοτική αρχή λέει ότι στη θητεία της έχει κόψει μόνο 152 δέντρα οι μαρτυρίες είναι για πολλά περισσότερα- τίθενται τα εξής ερωτήματα: α) Στο σημείο που κόπηκαν τα δέντρα υπήρχαν δυο σειρές δέντρα. Η μία σειρά που κόπηκε με τί δικαιολογία κόπηκε. Ήταν άρρωστα, ακατάλληλα ή έφταιγε η κλιματική αλλαγή; Και η άλλη σειρά που δε πειράχτηκε που είναι ίδια δέντρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα;
β) Γιατί έστρωσαν πρώτα τις πλάκες και μετά έκοψαν τα δέντρα; Μήπως πρόκειται να φυτέψουν καινούργια; Και αν πρόκειται να φυτέψουν καινούργια γιατί δε τα ξερίζωσαν;
Είναι κατανοητό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Όμως βρισκόμαστε και μπροστά σε μια περίοδο που καθένας καταλαβαίνει ότι πλέον μόνο με τις εκλογές δε θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Και αυτές οι ενέργειες ο «αριστερός» δήμαρχος ξέρει από πείρα ότι δε θα μείνουν αναπάντητες.
Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε εμείς από τη μεριά μας -αριστεροί και αναρχικοί όπως είπαμε παραπάνω- είναι ότι ο κάθε αγώνας είναι ένα κομμάτι του υπόλοιπου. Και ότι πρέπει να βγούμε έξω και να παλέψουμε για όλα. Γιατί οι από πάνω μας χαλάνε τη ζωή σε όλα.
Nίκος Παρασκευόπουλος