της Κατερίνας Μάτσα

Φρίκη προκαλούν οι αποκαλύψεις για όσα διαδραματίζονταν επί χρόνια στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Αγία Σκέπη» στα Χανιά. Οι ηλικιωμένοι ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες. Έτρωγαν ελάχιστο και κακής ποιότητας φαγητό, συχνά τα αποφάγια προηγούμενων γευμάτων. Τους κρατούσαν καθηλωμένους με ιμάντες σε χέρια και πόδια, χορηγούσαν τεράστιες δόσεις ψυχοφαρμάκων για να τους κρατούν σε καταστολή. Η καθαριότητα ήταν πλημμελής, συχνά χρησιμοποιούσαν τα ίδια αναλώσιμα υλικά (πετσέτες, ξυραφάκια κ.λπ.) για όλους, πολλές φορές χρησιμοποιούσαν την ίδια λερωμένη πάνα. Επόμενο ήταν να εμφανιστούν αρρώστιες, όπως η ψώρα στους δυστυχισμένους γέροντες. (βλ. Εφ.Συν. 10/2\22 και 17/2/22).

Το Γηροκομείο άρχισε να λειτουργεί το 2009 χωρίς άδεια, φιλοξενώντας 25 ηλικιωμένους. Στον έλεγχο που έγινε επιβλήθηκε πρόστιμο και διακοπή της λειτουργίας του. Παρολαυτά, συνέχισε να λειτουργεί χωρίς οι αρμόδιοι να κάνουν τίποτα. Το 2012 εκδόθηκε πενταετής άδεια από την Περιφέρεια Χανίων και όταν αυτή έληξε, το 2017, το γηροκομείο συνέχισε και πάλι να λειτουργεί χωρίς άδεια. Πέρασαν άλλα δύο χρόνια και το 2019 ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων όχι μόνο ανανέωσε την άδεια, αλλά επέκτεινε τη δυναμικότητα του γηροκομείου στα 46 άτομα, παρά την αντίθετη εισήγηση της αρχιτεκτόνισσας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, η οποία επισήμανε κτηριακές παρατυπίες και ακαταλληλότητα του χώρου για τόσο μεγάλο αριθμό φιλοξενουμένων. Όμως, τα στόματα έκλεινε η «κουμπαριά» της ιδιοκτήτριας με στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας.

Στο μεταξύ άρχισαν να γίνονται διάφορες αποκαλύψεις για το κολαστήριο από πρώην εργαζόμενους σε αυτό. Έτσι, τον Μάρτη του 2021, η Ασφάλεια Χανίων έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο στο Γηροκομείο και βρήκε μέσα 57 ηλικιωμένους, πολύ περισσότερους από όσους επέτρεπε η άδεια που είχε εκδοθεί το 2019. Ο έλεγχος συνεχίστηκε και στο σπίτι της ιδιοκτήτριας, όπου βρέθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό και κοσμήματα…

Καθώς ξετυλίγονταν το κουβάρι, αποκαλύφθηκε, επίσης, ότι ακόμα και ακίνητο ενοίκου αποσπάστηκε με δόλο από κοινωνική λειτουργό του γηροκομείου και πουλήθηκε σε υψηλή τιμή. Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται.

Τελικά απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα στην ιδιοκτήτρια, τη συνιδιοκτήτρια κόρη της, τους δύο γιατρούς και δεκάδες άλλους εμπλεκόμενους συνεργάτες.

Είναι ανατριχιαστικό ότι από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι τώρα έχουν πεθάνει μέσα σε αυτές τις τραγικές συνθήκες 293 ηλικιωμένοι. Κατά τη δικηγόρο Μαρία Παπαδάκη, που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων και της οποίας ο πατέρας πέθανε εκεί μέσα, το ποσοστό των θανάτων σε αυτό το διάστημα αγγίζει το 300% επί της δυναμικότητας του Γηροκομείου, όταν σε αντίστοιχες μονάδες το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% !

Είναι γνωστό ότι στην αρχή, ιδιαίτερα, της πανδημίας του κορονοϊού οι ηλικιωμένοι των Γηροκομείων σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και στη δική μας ήταν τα πρώτα θύματα. Δεν υπήρχε επαρκής αριθμός προσωπικού, δεν εφαρμόστηκαν τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, ήταν μεγάλος ο αριθμός των ενοίκων κ.λπ.

Στην περίπτωση, όμως, του Γηροκομείου της Αγίας Σκέπης Χανίων η εξόντωση γινόταν με δόλο, για να αποσπάσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα οικονομικά -και πολιτικά, αφού εμπλέκεται και η Περιφέρεια- οφέλη, καταδικάζοντας τους ανυπεράσπιστους υπερήλικες να χάσουν πρώτα την αξιοπρέπειά τους και μετά την ίδια τη ζωή τους.

Πρόκειται για ένα έγκλημα διαρκείας, αποτρόπαιο, ακραία μορφή της παρακμής και της κατάπτωσης της σημερινής κοινωνίας.