Στις 8 Μαρτίου 1857 οι γυναίκες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Υόρκης κατέβηκαν σε απεργία και διαδήλωσαν απαιτώντας βελτίωση των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας, μείωση των ωρών εργασίας τους και εξίσωση των μισθών τους με αυτούς των ανδρών.
Η 8η Μάρτη αποτελεί ημέρα μνήμης των αγώνων, των απεργιών, των κινητοποιήσεων του γυναικείου και του εργατικού κινήματος, σύμβολο της αντίστασης του πιο άγρια εκμεταλλευόμενου κομματιού της κοινωνίας απέναντι στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, σύμβολο του αγώνα για έναν κόσμο απαλλαγμένο από έμφυλες διακρίσεις, έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας.
Την 8η Μάρτη καθιέρωσε ο ΟΗΕ το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Τα τελευταία χρόνια η ημέρα αυτή τείνει να θεωρείται γιορτή, διαστρεβλώνοντας τον πολιτικό και αγωνιστικό χαρακτήρα της ημέρας. Ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση δεν μπορεί να περιορίζεται σε φιέστες και επετείους αλλά οφείλει να διεξάγεται μέσα στην ίδια την καθημερινότητα, σε κάθε σπίτι, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά. Η μνήμη και ο συμβολισμός της ημέρας αυτής αποτελεί οδοδείκτη για τη συνέχιση των αγώνων προς την έμφυλη απελευθέρωση.
Σήμερα που οι ειδήσεις γυναικοκτονιών και κακοποίησης (συχνά από το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων) αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα, σήμερα που οι αρχές παραμένουν αδρανείς σε καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας, σήμερα που τα κυκλώματα trafficking δρουν ανενόχλητα, ενώ τα θύματά τους (12χρονη στον Κολωνό, 19χρονη στην Ηλιούπολη) εκφοβίζονται και τρομοκρατούνται, ο αγώνας για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και το τσάκισμα της πατριαρχίας είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Παλεύουμε μαζί ως γυναίκες, θηλυκότητες, λοατκι+ άτομα, μετανάστριες, τοξικοεξαρτημένες, ανάπηρες, εργαζόμενες, άνεργες, φτωχές, ώστε να ξεριζώσουμε την πηγή της καταπίεσης που είναι η πατριαρχία και ο καπιταλισμός. Παλεύουμε για κάθε κακοποιημένη γυναίκα, για κακοποιημένα λοατκι+ άτομα που έμειναν στην αφάνεια, για τα δολοφονημένα και τις δολοφονημένες.
Ως Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω οραματιζόμαστε και διεκδικούμε μια κοινωνία ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης και συντασσόμαστε στους συλλογικούς αγώνες για την ανατροπή του πατριαρχικού συστήματος που βασίζεται στις έμφυλες διακρίσεις, συμμετέχουμε στους αγώνες για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, στους αγώνες για τη γυναικεία και την πανανθρώπινη χειραφέτηση.
Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το 18 Άνω