86η Συνέλευση ΔΟΕ: Οι πρόσφυγες στα πρωινά σχολεία!
Στις 23 και μέχρι τις 26 Ιούνη έγινε η 86η Συνέλευση της ΔΟΕ, της ομοσπονδίας των δασκάλων. Στο Συνέδριο των 609 αντιπροσώπων υπήρχαν μια σειρά κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η αξιολόγηση και η εκπαίδευση των προσφύγων. Η συνέλευση τελείωσε με την εκλογή του νέου ΔΣ και των αντιπρόσωπων της ΔΟΕ στην ΑΔΕΔΥ.
Τις μέρες που προηγήθηκαν του συνεδρίου, σε πολλούς συλλόγους της χώρας πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση ενάντια στην συμπλήρωση δελτίων αξιολόγησης για την τοποθέτηση διευθυντών σχολείων. Το αποτέλεσμα είναι η ακύρωση της όλης διαδικασίας, μιας μεθόδευσης να περάσει η αξιολόγηση από την «πίσω πόρτα», μέσα από χαρτιά που καλούνταν να συμπληρωθούν μόνο από τους μόνιμους και όχι από όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς.
Σημαντικό ζήτημα του Συνεδρίου αποτελούσε η θέση της Ομοσπονδίας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Η Κυβέρνηση σε μια εκδήλωση κρατικού ρατσισμού, στη χρονιά που πέρασε απέκλεισε τα προσφυγάκια από την πρωινή ζώνη, ιδρύοντας προγράμματα διαχωρισμού των παιδιών με πολλούς περιορισμούς και ελλείψεις, με μόνο 2000 από τα τουλάχιστον 15000 προσφυγάκια να τα έχουν παρακολουθήσει. Η απόφαση της ΔΟΕ αντιτίθεται στην Κυβέρνηση διεκδικώντας την εγγραφή όλων των παιδιών στην πρωινή ζώνη. Μέσα στις τοποθετήσεις της δεξιάς ΔΑΚΕ και του ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) ωστόσο, ακούστηκε η φωνή της αστικής βαρβαρότητας. Η παράταξη ΑΕΚΚΕ (Ανεξάρτητοι, πρώην ΠΑΣΚ) έφτασε να πει ότι πρέπει να ισχύσει διαφορετικό καθεστώς όσον αφορά στην εκπαίδευση προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα. Οι Παρεμβάσεις υπερασπίστηκαν τη διεκδίκηση της χωρίς όρους και προϋποθέσεις ένταξης όλων των προσφύγων και μεταναστών στην πρωινή ζώνη, συγκεντρώνοντας επιθέσεις της ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, επικράτησε η θέση των Παρεμβάσεων, για άμεση εγγραφή στην πρωινή ζώνη όλων των προσφυγόπουλων, τον Σεπτέμβρη. Το ΚΚΕ χωρίς να καταψηφίζει αυτή τη θέση και χωρίς να κατεβάζει κάποια άλλη, ψήφισε λευκό, στο όνομα της ανάγκης να εξασφαλιστούν πρώτα οι κατάλληλες προϋποθέσεις (χρηματοδότηση, προσλήψεις κ.τ.λ.) για αυτό το σκοπό.
Το Συνέδριο αποτελούνταν από αντιπροσώπους στην πλειοψηφία τους εκλεγμένους μέσα στην πολιτική προσπάθεια της δεξιάς ΝΔ να δυναμώσει την παρουσία της. Η μάχη για τη θέση της καρέκλας, κυρίως από τη δεξιά και την ΠΑΣΚ έφτασε στο αποκορύφωμά της. Μέσα σε αυτό το τοπίο της κρίσης, το αποτέλεσμα, δείχνει μια στάσιμη κατάσταση όσον αφορά στις έδρες του Δ.Σ αλλά αρκετές αυξομειώσεις στις ψήφους σε σχέση με το 2015. Έτσι η ΔΑΚΕ ανεβαίνει σε ψήφους και διατηρεί τις 3 έδρες (182 ψήφους), η ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ ανεβαίνει σε ψήφους και διατηρεί τις 2 έδρες (123 ψήφους), οι Παρεμβάσεις πέφτουν σε ψήφους και παραμένουν στις 2 έδρες (114 ψήφους), η ΑΣΕ-ΚΚΕ μένει στάσιμη στις 2 έδρες και τις ψήφους (88), η ΕΡΑ/ΣΥΡΙΖΑ μένει στη 1 έδρα, επανακτώντας την έδρα της από την Πρωτοβουλία-ΛΑΕ και η ΑΕΕΚΕ χάνει ψήφους και διατηρεί τη 1 έδρα (44 ψήφους). Την αντίστοιχη δύναμη συγκέντρωσαν και τα διαφορετικά σχέδια δράσης που κατατέθηκαν, με αυτό των Παρεμβάσεων να λέει μεταξύ άλλων για απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο ενδεχόμενο εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων στην εκπαίδευση και κινητοποιήσεις από την αρχή του Σεπτέμβρη, ενάντια στην κάλυψη των αναγκών της ειδικής αγωγής και των ειδικοτήτων από μόνιμους εκπαιδευτικούς.
Ε.Α