69η Σύνοδος Πρυτάνεων στα Γιάννενα – Όργιο Κρατικής Καταστολής
Άγρια καταστολή αντιμετώπισαν οι φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι στη διοίκηση των πανεπιστημίων στα Ιωάννινα όπου διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην 69η σύνοδο πρυτάνεων, η οποία λάμβανε χώρα εκεί.
Η έναρξη της συνόδου είχε προσδιοριστεί για τις 5 το απόγευμα. Νωρίτερα είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συλλαλητήριο κατά του νόμου-πλαισίου από την κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων προς το ξενοδοχείο DU LAC. Φοιτητές των πανεπιστημίων των Ιωαννίνων, της Πάτρας και του Αγρινίου στη βάση των αποφάσεων των γενικών τους συνελεύσεων συγκεντρώθηκαν στο χώρο της πλατείας, όπου από νωρίς είχε παραταχθεί και διμοιρία των ΜΑΤ προκειμένου να περιφρουρήσει τον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου. Οι αστυνομικές δυνάμεις ακολούθησαν σε απόσταση αναπνοής την πορεία και όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στο ξενοδοχείο από τον κάθετο δρόμο που συνδέει τις οδούς Μακαρίου και Γεννηματά βρήκαν τις αστυνομικές δυνάμεις να τους φράζουν το δρομο. Οι φοιτητές παρά την ασφυκτική παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό για να έρθουν αντιμέτωποι με την άγρια κρατική τρομορατία. Η χρήση χημικών ήταν σχετικά περιορισμένη, αλλά η πρόθεση της αστυνομίας ήταν να διαλύσει την πορεία. Άνδρες των ΜΑΤ όρμησαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους χτυπώντας βάναυσα αδιακρίτως στο πλήθος και συνέχισαν να καταδιώκουν τα φοιτητικά μπλοκ σε μια απόσταση ολόκληρων χιλιομέτρων μέχρι το κέντρο της πόλης. Από τις σφοδρές συγκρούσεις υπήρξαν 4 τραυματίες διαδηλωτές οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο και ακολούθως πήραν εξιτήριο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε μία σύλληψη. Ο συλληφθείς αγωνιστής φοιτητής ξυλοκοπήθηκε από ομάδα αστυνομικών των ΜΑΤ κατά τη σύλληψή του, όντας πεσμένος στο έδαφος. Μετά από έξι ώρες, αφέθηκε ελεύθερος με παρέμβαση του εισαγγελέα, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Η σύνοδος κατάφερε να ξεκινήσει με μεγάλη καθυστέρηση και το ζήτημα που κυριάρχησε εκεί ήταν η εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου της Διαμαντοπούλου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Το αίτημα των πρυτάνεων προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου παιδείας ήταν η “επανεκκίνηση του διαλόγου για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές με σεβασμό τη γνώμη της πανεπιστημιακής κοινότητας”. Αυτοί συνεδριάζουν και εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους ενάντια στο νόμο ενώ έξω οι φοιτητές του γίνονται θύματα της άγριας αστυνομικής βίας. Το σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, με τη χρήση των κατασταλτικών μηχανισμών του, προσπαθεί να τρομοκρατήσει το φοιτητικό και το εργατικό κίνημα, που αντιστέκονται στη διάλυση της παιδείας καθώς και στον εκβαρβαρισμό των εργασιακών σχέσεων. Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια στο συλληφθέντα αγωνιστή.
Γιώργος Κ.