110 προσαγωγές στην Αθήνα, ξύλο στα Χανιά

Δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Ρεπορτάζ και φωτό

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020. Η Αθήνα σε κατάσταση πολιορκίας. Πέντε χιλιάδες αστυνομικοί όλων των σωμάτων έχουν κινητοποιηθεί για να αποτρέψουν τις εκδηλώσεις μνήμης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την εξέγερση του Δεκέμβρη 2008.

«Καθ’ άπασαν την επικράτεια» -ακόμη και στο τελευταίο χωριό!- έχει κηρυχθεί η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 4 ατόμων. Ο αρχηγός της αστυνομίας, υλοποιώντας τις εξαγγελίες του Χρυσοχοΐδη στα κανάλια, αποφάσισε την παραβίαση ακόμη και συνταγματικών κανόνων του αστικού τους συντάγματος. Τα συντάγματα είναι καλά, αλλά καμιά φορά χρειάζεται η δύναμη των στρατιωτικών ή των αστυνομικών συνταγμάτων.

Όπως στο Πολυτεχνείο, αλλά με καλύτερη προετοιμασία τούτη τη φορά, αστυνομικές ορδές απέκλεισαν από πολύ πρωί το κέντρο. Όλοι οι κεντρικοί σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού έκλεισαν. Γύρω από τα Εξάρχεια, τόπο της δολοφονίας του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου όλοι οι δρόμοι ήταν πιασμένοι από την αστυνομία σε αλλεπάλληλα μπλόκα. Κανείς δεν επιτρεπόταν να περάσει. Αν και η διαταγή μιλούσε για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων η προσέγγιση στον τόπο του μνημείου του Αλέξανδρου, στη γωνία Τζαβέλα και Μεσολογγίου απαγορευόταν.

Ο καθηγητής (λυκειάρχης) του σχολείου στο οποίο φοιτούσε ο Αλέξανδρος προσπάθησε 8:30 το πρωί ν’ αφήσει τρία ρόδα στον τόπο δολοφονίας. Του το απαγόρευσαν! Ας δούμε πώς ο ίδιος περιγράφει το γεγονός:

«Γιώργος Θαλάσσης 
Το κατοχικό καθεστώς της ντροπής και της κατάντιας
Σε αυτό το κατοχικό καθεστώς της ντροπής και της κατάντιας που ζούμε τα 3 ρόδια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από 3 βόμβες μολότοφ. Έως τη γωνία Ιπποκράτους και Αραχώβης με το αυτοκίνητο κι από κει με τα πόδια. Παντού αστυνομικές δυνάμεις. Ώρα 08:30, πρωί, για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία, για να μην υπάρχει καμιά συνάθροιση. Ψυχή δεν κυκλοφορεί εκτός από την αστυνομία. Στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής ομάδα αστυνομικών μας σταματάει. Μαζί τους και ανώτερος αστυνομικός με δαφνοσκεπές καπέλο. Αναμενόμενος διάλογος. Απαγορεύεται. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις του λέω. Εμείς είμαστε μόνο δύο, η σύζυγός μου κι εγώ. Δεν υπάρχει καμιά συνάθροιση. Όχι, μου λέει. Η εντολή είναι να μην πλησιάσει κανείς στο μνημείο. Αν κάνετε ακόμη ένα βήμα θα σας προσαγάγω. Συνεχίζω «Αυτοί που σας έδωσαν την εντολή δεν ντρέπονται. Εσείς που την εκτελείτε ντρέπεστε ή την εκτελείτε με ευχαρίστηση;» «Αυτή είναι προσωπική ερώτηση και δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω». Ε, λοιπόν, εγώ σας λέω ότι ντρέπεται, γι’ αυτό δεν μπορεί να απαντήσει. Αλλιώς τίποτε δεν θα τον εμπόδιζε να πει «Όχι, δεν ντρέπομαι». Εκεί κατάντησαν. Μόνο η κυβέρνηση δεν ντρέπεται. Μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν ντρέπονται. Γιατί αυτό που υπερτερεί σε αυτούς είναι ο φόβος. Φοβούνται ό,τι σημαίνει η δολοφονία του Αλέξανδρου. Φοβούνται τα λουλούδια στο μνημείο. Φοβούνται το κλαδί με τα 3 ρόδια που έκοψα το πρωί από τον κήπο, για να τα αφήσω στο μνημείο. Γιατί τα ρόδια είναι το σύμβολο της ζωής και του θανάτου. Δεν τα άφησα στο μνημείο, αλλά στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής, εκεί από όπου έφυγε η σφαίρα του Κορκονέα, η σφαίρα που χτύπησε τον Αλέξανδρο κατάστηθα, η σφαίρα που σκότωσε τη δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία θα αναστηθεί κάποια στιγμή. Θα την αναστήσουμε εμείς. Ο Αλέξανδρος όμως δεν θα αναστηθεί. Γιατί ο Αλέξανδρος ζει. Ο Αλέξανδρος δεν θα πεθάνει ποτέ. Γι’ αυτό φοβούνται.»

Ευτυχώς δεν συνελήφθη ο καθηγητής με τη σύζυγό του. Όμως, λίγη ώρα αργότερα κοντά στο Βόξ, στην πλατεία Εξαρχείων, 9-10 άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ (αργότερα οι μισοί τουλάχιστον αφέθηκαν ελεύθεροι). Κοντά στο μνημείο, στην Τζαβέλα σύντροφοι από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν και κάποιοι αλληλέγγυοι δοκίμασαν να ανοίξουν πανό τιμώντας τον Αλέξη και τον νεαρό Μπερκίν, νεκρό από την τουρκική αστυνομία… Συνελήφθησαν όλοι.

Λίγο αργότερα, ομάδα του ΚΚΕ(μ-λ) μόλις βγήκαν στο δρόμο, στην οδό Γραβιάς συνελήφθησαν όλοι 12 άτομα, μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Βογιατζόγλου. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ(μ-λ) καταγγέλλει:

“Από το πρωί ισχυρές αστυνομικές πολιόρκησαν το πολιτικό βιβλιοπωλείο «Εκτός Των Τειχών», εμπόδισαν διαδηλωτές του ΚΚΕ(μ-λ) οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από αυτό με κανόνες ασφαλείας και προχώρησαν σε 12 προσαγωγές, μεταξύ αυτών και του γραμματέα του ΚΚΕ(μ-λ), σ. Ανδρέα Βογιατζόγλου. Καταγγέλλουμε σε όλο τον δημοκρατικό λαό αυτό το όργιο κρατικής τρομοκρατίας που έχει έναν ανομολόγητο αλλά ξεκάθαρο στόχο. Να φοβίσει τους εργαζόμενους , την νεολαία και τον λαό για να σταματήσουν να διεκδικούν το δικαίωμα τους στην ζωή, στην εργασία , στην υγεία και στην ελευθερία”

Λίγο μετά, το μπλοκ του ΣΕΚ που κατορθώνει να φθάσει στην οδό Ναυαρίνου, μπροστά στο Χημείο περικυκλώνεται από τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις. Φυσικά, δεν μπαίνει θέμα παραβίασης των υγειονομικών μέτρων γιατί όλοι φορούν μάσκες και κρατούν αποστάσεις, εν αντιθέσει με Ματατζήδες που τις βγάζουν ακόμη και μετά τη σύσταση των ανωτέρων τους να τηρούν τα… προσχήματα! Σαράντα περίπου διαδηλωτές, όλα τα γνωστά στελέχη του ΣΕΚ και της εφημερίδας του, υποχρεώνονται να επιβιβαστούν στις αστυνομικές κλούβες και λεωφορεία, έξι συνολικά οχήματα, και οδηγούνται όχι στη ΓΑΔΑ, αλλά στο Μεταγωγών, στην Πέτρου Ράλλη. Μαζί τους, δυο πολύ γνωστοί δικηγόροι, συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη της ναζιστικής Αυγής, ο Κώστας Παπαδάκης και ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία του ΝΑΡ που θέλησε να κινηθεί προς το μνημείο με πανό συλλαμβάνεται. Τέσσερα γνωστά μέλη, οι Μιχάλης Ρίζος, γιατρός, πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αττικόν, Κώστας Τουλγαρίδης δάσκαλος και εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και Κώστας Τριχιάς σπρώχνονται στην κλούβα. Μάλιστα, ο Κώστας Τουλγαρίδης χτυπιέται από αστυνομικούς.

Λίγο αργότερα, στην πλατεία Εξαρχείων συγκεντρωμένα άτομα που δεν μπορούν να πλησιάσουν το χώρο του μνημείου φωνάζουν συνθήματα. Ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ, Δράση και μπλέδες έχουν περικυκλώσει την πλατεία από όλες τις πλευρές. Κάποια στιγμή εμφανίζεται πανό με σύνθημα την ΕΞΕΓΕΡΣΗ και αλφάδι στην υπογραφή, τα ΜΑΤ ορμούν εναντίον τους στην οδό Τσαμαδού ρίχνοντας και κρότου λάμψης σε είσοδο πολυκατοικίας.

Πιο πάνω, στην Αραχώβης ομάδα της Ταξικής Αντεπίθεσης μένουν περικυκλωμένοι από αστυνομικές δυνάμεις για ώρες. Όταν οι φωτορεπόρτερς δοκίμασαν να πάνε εκεί προπηλακίστηκαν από τους αστυνομικούς που δεν ήθελαν μάρτυρες στις συλλήψεις…

Τις ίδιες ώρες εκατοντάδες κόσμος επιχειρεί να προσεγγίσει από διάφορα σημεία σε σκόρπιες ομάδες των τριών-τεσσάρων ατόμων. Μια ομάδα κυνηγιέται και συλλαμβάνονται απέναντι από το Μινιόν. Άλλη ομάδα, με μέλη του ΕΕΚ αδυνατώντας να προσεγγίσει μοιράζει προκηρύξεις στην Ομόνοια και Αγίου Κωνσταντίνου και αναρτά πανό στα κάγκελα του Μουσείου στην Πατησίων.

Ας σημειωθεί ότι και σε αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ αποτελούμενη από τρία άτομα –ούτε καν τέσσερα που ανάφερε η αστυνομική απαγόρευση- εμποδίζονται να προσεγγίσουν το μνημείο του Αλέξανδρου. Το ίδιο κατήγγειλε και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ.

Όμως τις ίδιες ώρες σε όλη τη χώρα, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά ξεσπάνε μικρές ή μεγαλύτερες διαδηλώσεις. Στα Χανιά, η επίθεση της αστυνομίας στο μπλοκ του ΚΚΕ(μ-λ) ήταν ανελέητη με γκλοπιές και ξύλο.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε πολλές πλατείες συνοικιών της πρωτεύουσας, στη Νέα Σμύρνη, το Περιστέρι, Καισαριανή κ.λπ.

Τι φοβάται η κυβέρνηση

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται την εξάπλωση της πανδημίας. Αν επρόκειτο γι’ αυτό, θα φρόντιζε πρωτίστως να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με γιατρούς, υγειονομικό προσωπικό, ΜΕΘ και γενικευμένα τεστ. Αλλά αντί για γιατρούς προσλαμβάνει αστυνομικούς και μάλιστα παραβιάζοντας το θεσμό των πανελληνίων εξετάσεων που ίσχυε εδώ και χρόνια.

Προφανώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Χρυσοχοΐδης φοβούνται τις λαϊκές και εργατικές αντιδράσεις και εξοπλίζουν ένα στρατό σιδηρόφρακτων αστυνομικών ομάδων ρίχνοντάς τους κατά του εχθρού λαού. Προφανώς φοβούνται επανάσταση ως συνέπεια της οικονομικής και πολιτικής χρεοκοπίας του συστήματός τους και της εγκληματικής τους (αντι)υγειονομικής πολιτικής. Οι εκατόμβες νεκρών, οι θάνατοι ανθρώπων γιατί δεν υπήρχαν ΜΕΘ, μαζί με την πανδημία ανεργίας και πείνας, είναι ωρολογιακές βόμβες που αργά ή γρήγορα θα εκραγούν. Και η κυβέρνηση δοκιμάζει με τον τρόμο και τον αστυνόμο να κρατηθεί στην εξουσία.

Όλο το εργατικό και λαϊκό κίνημα και οι σκεπτόμενοι άνθρωποι πρέπει να εξεγερθούν. Η υγεία, το βιοτικό επίπεδο και το δικαίωμα στη δουλειά κινδυνεύουν όσο κυβερνάει αυτή η δεξιά κυβέρνηση με τις ακροδεξιές της εκφύσεις. Κινδυνεύουν επίσης οι όσες ελευθερίες κατακτήσαμε με την ανατροπή της στρατιωτικο-αστυνομικής δικτατορίας του 1974. Όταν ένας αρχηγός της αστυνομίας μπορεί να κηρύσσει κατάσταση πολιορκίας σε όλη τη χώρα αυτό συνιστά απειλή για όλο τον λαό και είναι χρέος η εξέγερση και η επανάσταση. Μια γενική απεργία πρέπει να οργανωθεί για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και ένα πρόγραμμα για τη ζωή και την υγεία του λαού και την εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά της εργατικής τάξης.

***

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι δικηγόροι Θανάσης Καμπαγιάννης και Κώστας Παπαδάκης. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Παπαδάκη: «Απαγγέλθηκε κατηγορία, σχηματίστηκε δικογραφία και κλήθηκα σε απολογία αφού είχα συλληφθεί από τις 12.30 από την αστυνομία για το αδίκημα 285 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με όσα γράφτηκαν στο κείμενο της απολογίας η παραπάνω διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση της αστυνομίας με τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Σπυρόπουλο, ο οποίος έδωσε εντολή να αφεθώ ελεύθερος λόγω ειδικής δωσιδικίας».