58 Παλαιστίνιες γυναίκες στις Ισραηλινές φυλακές
Μεταξύ τους και 10 ανήλικα κορίτσια
Η Salah Fanaoun, παλαιστίνια ράφτρα και μητέρα από την Ιερουσαλήμ κρατείται από τις σιωνιστικές δυνάμεις κατοχής χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών, δηλαδή υπό διοικητική κράτηση, από τις 19 Σεπτεμβρίου 2017 που εκδόθηκε εντολή για τρίμηνη φυλάκισή της.
Η Salah από τις 16 Ιουνίου του 2016 οπότε συνελήφθη πρώτη φορά έχει υποστεί τη διοικητική κράτηση 6 φορές ανά περιόδους που διαρκούσαν από έναν μέχρι τέσσερις μήνες καθώς η διοικητική κράτηση μπορεί να ανανεώνεται επ’ αόριστον με αποτέλεσμα 450 Παλαιστίνιοι να βρίσκονται συνεχώς και τελείως αυθαίρετα φυλακισμένοι. Είναι, επίσης, μια από τις 5 γυναίκες που βρίσκονται υπό διοικητική κράτηση ανάμεσα σε ένα πλήθος 6500 πολιτικών κρατουμένων.
Οι υπόλοιπες τέσσερις Παλαιστίνιες κρατούμενες είναι η Ibsan Dababsen και η Afnan Haniyeh, όπου έχουν υπάρξει και στο παρελθόν κρατούμενες του ισραηλινού κράτους καθώς επίσης και Khalida Jarrar και η Khitam Saafin για τις οποίες έχουμε γράψει στη Νέα Προοπτική, φύλλο 646.
Επίσης, την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, το Ισραηλινό στρατοδικείο καταδίκασε την Alham Al-Mahlouk, 19 ετών από την περιοχή Ramallah, σε έξι μήνες και μια μέρα φυλάκιση για “διακίνηση παράνομου υλικού” μέσω των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης. Συνελήφθη αιφνιδίως από τις Ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, σε μια περίοδο μάλιστα πολύ σημαντική για εκείνη καθώς σχεδίαζε τον επερχόμενο γάμο της.
Την ίδια μέρα έγινε η δίκη της 22χρονης Rawan Dabbas από το χωριό Jaffna κοντά στη Ramallah. Η Rawan είναι φυλακισμένη από τις 22 Ιουλίου αφού την συνέλαβαν μετά από μια επίθεση στη γενέτειρά της.
Μια άλλη περίπτωση είναι αυτή της Istabraq Yahya Tamini. Η πρώτη φοιτήτρια του Bir Zeit University συνελήφθη μετά από στρατιωτική επιχείρηση στις γυναικείες εστίες του Πανεπιστημίου της στις 20 Μαρτίου του τρέχοντος έτους και υποτίθεται πως αποφυλακίζεται σε λίγες μέρες, στις 31 Οκτωβρίου. Το καλοκαίρι που πέρασε θα έπρεπε να αποφοιτήσει, όμως οι σπουδές θα πάνε πίσω εξαιτίας της φυλάκισή της. Εν το μεταξύ, τη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, δύο γυναίκες από την Ιερουσαλήμ, η Khadija Kweis και η Hanadi Halawani θα πρέπει να υποστούν την επέκταση της καταδίκης τους εξαιτίας της συμμετοχής τους στην υπεράσπιση του τζαμιού Al-Aqsa. Οι δύο αυτές Παλαιστίνιες έχουν αποκλειστεί από τους ιερούς χώρους μετά από διαταγή των Ισραηλινών, όμως συνέχισαν τις δραστηριότητές τους εκεί παρά τις απειλές του Ισραήλ όπου θέλουν να το κλείσουν.
Μέχρι στιγμής στις φυλακές του Ισραήλ βρίσκονται 58 γυναίκες μεταξύ τους 10 κορίτσια κάτω των 18 ετών. Πρέπει να σημειωθεί πως πολλές γυναίκες συνελήφθησαν όταν ήταν ακόμα ανήλικες και αναγκάστηκαν να “γιορτάσουν” τα δέκατα όγδοα γενέθλια πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, όπως η Nurhad Amad.
Τα 10 κορίτσια που κρατούνται βρίσκονται στις φυλακές Hasharan μαζί με 25 γυναίκες, ενώ οι υπόλοιπες 23 Παλαιστίνιες βρίσκονται στις φυλακές Damon.
Γ. Φ.