του Θόδωρου Κουτσουμπού
Την ημέρα που κορυφώνονταν ο (μέχρι στιγμής) ημερήσιος αριθμός των θανάτων (9) και τα νέα κρούσματα έφθαναν τα 342 και των διασωληνωμένων σε 68 και ο αριθμός των ΜΕΘ είχε πληρωθεί κατά το 70%, την ημέρα που ο πρωθυπουργός της Δεξιάς κυβέρνησης βγήκε να βγάλει το καινούργιο δεκάρικο-διάγγελμά του, οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας, αυτοί που είναι επιφορτισμένοι για την αντιμετώπιση του COVID-19, έκαναν 24ωρη απεργία.
Απεργία διεκδίκησης και αγώνα, απεργία καταγγελίας για τις αμέλειες, τις ανεπάρκειες, τις αρνήσεις της κυβέρνησης της Δεξιάς να πάρει μέτρα -στην πράξη, όχι στα λόγια- για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το μεσημέρι της Πέμπτης 24 Σεπτέμβρη γιατροί από νοσοκομεία της Αττικής συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο υγείας στην Αριστοτέλους. Με συνθήματα, πανό και ομιλίες διατράνωσαν την απόφαση να παλέψουν για δημόσια, δωρεάν υγεία για τον λαό.
Για άλλη μια φορά, ο υπουργός Κικίλιας και ο υφυπουργός Κοντοζαμάνης αρνήθηκαν να συζητήσουν με τους εκπροσώπους των απεργών, των καθ’ ύλη αρμόδιων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα νοσοκομεία. Συνάντηση έγινε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Κωτσιόπουλο και διευθυντές των γραφείων του υπουργείου.
Όπως τονίζει η ανακοίνωση της Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ, δεν υπήρξε «καμμία ουσιαστική δέσμευση για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που θέσαμε. Για κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, για διορισμό όλων των συναδέλφων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί, για μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις των επικουρικών γιατρών, για να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα συνάδελφοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι με εξειδίκευση στην εντατικολογία που η πρόσφατη προκήρυξη για τις ΜΕΘ τους αποκλείει, για την ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού ΜΕΘ, για να μπορούν να δώσουν εξετάσεις οι συνάδελφοι ειδικευόμενοι για τον τίτλο ειδικότητας πριν την εκπλήρωση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, για επίταξη των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας. Σε όλα η απάντηση ήταν η μόνιμη επωδός “δεν μπορεί να γίνει τίποτα από αυτά που λέτε γιατί υπάρχουν νομικοί και οικονομικοί σκόπελοι”».
Είναι όμως σαφές ότι ο μεγαλύτερος «σκόπελος» που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στην αντιμετώπιση της επιδημίας είναι η ύπαρξη αυτής της ακροδεξιάς κυβέρνησης, υποταγμένης πλήρως στα συμφέροντα του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου, το οποίο υπηρετεί και τα συμφέροντά του φροντίζει. Η πάλη για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και των φασιστοειδών παραφυάδων του αποτελεί προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί πρέπει να συνταχθούν με το αγωνιζόμενο λαϊκό εργατικό κίνημα και να παλέψουν από κοινού. Όχι από απλούς συγκυριακούς λόγους, αλλά από λόγους βαθύτερων αναγκών, την ίδια ημέρα που απεργούσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (24 Σεπτέμβρη), απεργούσαν οι ναυτεργάτες στο Λιμάνι του Πειραιά και στη γραμμή Κέρκυρας–Ηγουμενίτσας, ενώ οι μαθητές έκαναν μαζικά συλλαλητήρια για την ενίσχυση της παιδείας και των μέτρων για την μη μετάδοση του κορωνοϊού και οι καλλιτέχνες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας. Ένα κέντρο αγώνα, με διαδικασίες «από τα κάτω» μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί για την οργάνωση μιας γενικής απεργίας για την ανατροπή της κυβέρνησης και λήψη όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για τη Ζωή του λαού!
Photo credits: Θόδωρος Κουτσουμπός