Αμβούργο, Παρασκευή βράδυ, 7 Ιουλίου. Στην αίθουσα συναυλιών Elbphilharmonie οι ηγέτες του κόσμου άκουγαν την Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, λίγα μόλις τετράγωνα μακρυά η ωδή των δρόμων και των διαμαρτυριών σε απόλυτη αντίστιξη αποτελούσε την κραυγή ενός “άλλου κόσμου” που είναι πλέον “απαραίτητος” όπως ήταν το σύνθημα των χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο ενάντια στην σύναξη του G-20.
Οι 20 ηγέτες δεν βρέθηκαν μόνοι τους στο Αμβούργο για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20, το αντίθετο, αποκλείστηκαν από χιλιάδες διαδηλωτές που μαζεύτηκαν από όλη την Ευρώπη αυτές τις μέρες για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, συζητήσεων και δράσεων σε μία παγκόσμια σύνοδο κορυφής αγώνα και αλληλεγγύης.
Όπως ανέφεραν κάποια κείμενα από τους οργανωτές των διαδηλώσεων (g20-protest.info): “Συγκεντρωθήκαμε στο Αμβούργο από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για να διαδηλώσουμε ενάντια στο θέαμα εξουσίας του G20. Για να δείξουμε έναν άλλο κόσμο που χρειαζόμαστε, ένας άλλος κόσμος είναι απαραίτητος, αφού μπορούμε με τους αγώνες μας στους δρόμους, την αλληλεγγύη μας, να φθάσουμε στην ανατροπή της εκμετάλλευσης, της κοινωνικής επισφάλειας, των πολέμων, της οικολογικής καταστροφής και της κοινωνικής διαίρεσης που οι 20 πιο ισχυροί ηγέτες του κόσμου και οι αντιπροσωπείες τους οργανώνουν”. “Το 2017 η Βαστίλη βρίσκεται στο Αμβούργο! Ας είμαστε πολλοί, ας είμαστε δυνατοί, ας στείλουμε ένα ισχυρό και ορατό σημάδι σε όλο τον κόσμο που απορρίπτουμε και στην G20 και την πολιτική που εκπροσωπούν και ασκούν. Δεν μας αντιπροσωπεύουν οι Τραμπ, Ερντογάν, Τέμερ, Πούτιν, Μόντι, Ζούμα, Μέρκελ, Μέϊ, Γιούνκερ, Όχι, το τέρας είναι (το) “σύστημα”.
Πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές ομάδες σχημάτισαν την πλατφόρμα ΝοG20 και οργανώθηκαν για τον συντονισμό των διαμαρτυριών, υπό το σύνθημα “Αλληλεγγύη πέρα από τα σύνορα” κατά της G20 και κατά της παγκόσμιας οργάνωσης της εξουσίας τους (protestwelle.de).
Όλες αυτές τις μέρες, ομάδες και δίκτυα οργάνωσαν δραστηριότητες διαμαρτυρίας – διαδηλώσεις που σε πολλές περιπτώσεις κατέληγαν σε συγκρούσεις με τις αρχές κατά της G20. Είχε σχεδιασθεί μία “συμπαγής εβδομάδα” με συζητήσεις, με άμεση δράση και μια διαδήλωση που δίνει μια εικόνα του πόσοι και πόσο διαφορετικοί είμαστε. Ο στόχος αυτής της συμπαγούς εβδομάδας ήταν “να είμαστε στο κέντρο της πόλης του Αμβούργου, όταν “αυτοί” είναι εκεί, να κάνουμε τις διαδηλώσεις και την κριτική μας να ακουστεί και να φανεί, και να συνδεθούν ουσιαστικά διαφορετικές μορφές δράσης και κριτικής…”.
Φυσικά, μια τέτοια προσέγγιση της αλληλεγγύης, η σύνδεση και η σύγκλιση δεν είναι συνήθως ευπρόσδεκτη από την “φιλόξενη” Μέρκελ, γι’ αυτό και η καταστολή που ακολούθησε ήταν πρωτοφανής.
Η “Διεθνής αντικαπιταλιστική διαδήλωση κατά της συνόδου κορυφής των G20″ καλέστηκε από την αυτόνομη αντι-καπιταλιστική συμμαχία “G20 Καλώς ήρθατε στην κόλαση”. Στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί μία διαδήλωση που θα προσεγγίσει την κόκκινη ζώνη, ενώ η τελική συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε απόσταση αναπνοής από τη θέση της συνόδου κορυφής στους εκθεσιακούς χώρους. Οι στόχοι αυτοί συνάντησαν απέναντί τους τις δυνάμεις καταστολής, οι συγκρούσεις που ακολούθησαν κράτησαν τουλάχιστον δύο μέρες και ήταν σχεδόν σε όλα τα μέτωπα.
Όπως ανάφεραν κάποια από τα μπλοκ που βρέθηκαν μέτωπο με μέτωπο με τις αστυνομικές δυνάμεις καταστολής “Μαζί με δεκάδες χιλιάδες θα διεκδικήσουμε εκ νέου τους δρόμους στην καρδιά της πόλης…” (blockg20.org).
Μπ. Μπ. – Μ.Μ.