Credits: @MyPalestine0/Twitter

Iσραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν 47χρονη μισότυφλη μητέρα 6 παιδιών

του Θόδωρου Κουτσουμπού

Με εισβολή Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής στο παλαιστινιακό αραβικό τέμενος Αλ Άκσα, 158 τραυματίες και 470 συλλήψεις, απάντησε το Ισραήλ στις μαζικές διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων για τις απόπειρες βεβήλωσης του Aλ Άκσα, του τρίτου ιερότερου τεμένους του Ισλάμ.

Τα χαράματα της Παρασκευής (4 το πρωί) 15 Απριλίου Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο τέμενος για να συλλάβουν τους διαμαρτυρόμενους νεαρούς Παλαιστίνιους που είχαν ανέβει στη στέγη σείοντας παλαιστινιακές σημαίες ή την καουτσούκ, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα. Αργότερα, στη διάρκεια της ημέρας το Ισραήλ επέτρεψε τη θρησκευτική τελετή με την παρουσία 50.000 Παλαιστινίων που από την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη συνέρρευσαν για να προσευχηθούν και να διαδηλώσουν. Για την αποτροπή επεισοδίων κινητοποιήθηκαν 5.000 ισραηλινοί αστυνομικοί και στρατιώτες.

Photo Credits: @MyPalestine0/Twitter

Ήταν η δεύτερη Παρασκευή του Ραμαζανιού, προπαραμονή του χριστιανικού  καθολικού Πάσχα όσο και παραμονή το εβραϊκού Πάσχα. Ακροδεξιές φανατικές θρησκευτικές ομάδες Εβραίων επιχειρούσαν να διεισδύσουν στο -κατά την εβραϊκή παράδοση- Όρος του Ναού και να θυσιάσουν (να σφάξουν) αρνί, μια πράξη που για τους μουσουλμάνους αποτελεί βεβήλωση του τεμένους. Η ισραηλινή αστυνομία είχε απαγορεύσει στους ακροδεξιούς Εβραίους την είσοδο με αρνιά και μάλιστα ανακοίνωσε ότι κατάσχεσε τρία. Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι Άραβες, με την εμπειρία της δράσης των ακροδεξιών Εβραίων στο πλευρό της αστυνομίας και ως προπομπών της άλωσης γης, σπιτιών και ιερών τόπων, ανέλαβαν δράση για να μην εισέλθουν οι φασίστες Εβραίοι.

Από τις συγκρούσεις, που κράτησαν 6 ώρες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο τραυματίστηκαν 158 άνθρωποι, πολλοί από σφαίρες επενδυμένες με καουτσούκ.  Η ισραηλινή αστυνομία είπε ότι τρεις άνδρες της τραυματίστηκαν ελαφρά από πέτρες, δύο εκ των οποίων χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.

Ήταν οι χειρότερες συγκρούσεις του τελευταίου μήνα και θυμίζουν τα γεγονότα του περασμένου χρόνου όταν το Ισραήλ εξαπέλυσε κανονικό πόλεμο 11 ημερών κατά της Γάζας θεωρώντας υπεύθυνη τη Χαμάς για τις μαζικές διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων.

Η είσοδος της ισραηλινής αστυνομίας στο Αλ Άκσα είναι παράνομη και προκάλεσε αντιδράσεις σε αραβικές χώρες. Για να αποσείσει τις ευθύνες του Ισραήλ το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε μια δήλωση ότι τάχα η αστυνομία του δεν εισήλθε στο Αλ Άκσα. Επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί υπερασπιστής της ιερότητας του τεμένους: «Μασκοφόροι πετούσαν πέτρες και πυροβολούσαν με φωτοβολίδες, βεβηλώνοντας το Τζαμί Αλ Άκσα», ανέφερε. «Σε αντίθεση με τις ψεύτικες αναφορές, οι αστυνομικές δυνάμεις ΔΕΝ μπήκαν στο τζαμί». Όμως αργότερα, την Παρασκευή, βίντεο της αστυνομίας έδειχναν τις συλλήψεις των Παλαιστινίων. Μάλιστα, ο αρχηγός της αστυνομίας Κόμπι Σαμπτάι, δικαιολογώντας την εισβολή είπε ότι «Ζητήσαμε από τους φρουρούς των Βακουφίων να φροντίσουν τους ταραχοποιούς και να τους απομακρύνουν από το Όρος, αλλά δυστυχώς αυτό δεν λειτούργησε». «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «επιτρέψαμε να συνεχιστούν οι πρωινές προσευχές, αλλά ακόμη και μετά από αυτό οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με πέτρες, και φωτοβολίδες ρίχθηκαν απευθείας εναντίον τους. Αυτό μας ανάγκασε να μπούμε μέσα για να διαλύσουμε τους ταραχοποιούς».

***

Την Κυριακή17/4 η ισραηλινή αστυνομία εισήλθε εκ νέου στο συγκρότημα των τεμενών, (Temple Mount για τους Εβραίους) καθώς εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φέρεται να προσπάθησαν να εμποδίσουν Εβραίους πιστούς να επισκεφθούν τον χώρο. Οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκεφθούν το Όρος του Ναού μόνο ορισμένες ώρες και απαγορεύεται να προσευχηθούν. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι νέοι συσσώρευαν πέτρες στο συγκρότημα Al-Aqsa και σχεδίαζαν να τις χρησιμοποιήσουν μαζί με σιδερένιες ράβδους και αυτοσχέδια οδοφράγματα για να εμποδίσουν τους μη μουσουλμάνους να περιηγηθούν στο συγκρότημα. Υπερορθόδοξοι Εβραίοι με τουλάχιστον 10 λεωφορεία κατευθύνονταν προς το Δυτικό Τείχος και δέχθηκαν επίθεση από Παλαιστίνιους.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένετ δήλωσε την Κυριακή ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν «το ελεύθερο» να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις «διατήρησης της ασφάλειας» και της «αποκατάστασης της τάξης». Αλλά τα «μέτρα τάξης» δεν περιορίζονται στην περιοχή όπου οι τρεις μεγάλες μονοθεϊστικές θρησκείες εμφανίστηκαν. Επεκτείνεται σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη όπου τα  ισραηλινά στρατεύματα πραγματοποιούν εκτεταμένες για να αποτρέψουν μια νέα έκρηξη της παλαιστινιακής επανάστασης.

πράσινη σημαία της Χαμάς. Κατηγόρησαν τους διαδηλωτές ότι πέταγαν πέτρες και φωτοβολίδες. Οι Ισραηλινοί αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σφαίρες επενδυμένες με

***

Iσραηλινοί στρατιώτες πυροβολούν 47χρονη μισότυφλη μητέρα 6 παιδιών

Η ιστορία της Ghada Sabateen, μητέρας έξι παιδιών στο χωριό Χουσάν της Δυτικής Όχθης δείχνει σε μικρογραφία το καθεστώς που έχει επιβάλλει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη από το 1967  και από το 1948 στα εδάφη που επισήμως θεωρούνται ισραηλινά.

Το νήμα της ζωής της μισότυφλης γυναίκας κόπηκε πρόωρα στα 47 της χρόνια. Ισραηλινοί στρατιώτες στις 10 Απριλίου την πυροβόλησαν σε πρόχειρο σημείο ελέγχου, στο χωριό Χουσάν, υποστηρίζοντας ότι εκινείτο «ύποπτα». Ο στρατός είπε ότι η Σαμπατίν είχε πλησιάσει Ισραηλινούς στρατιώτες «με ύποπτο τρόπο». Αλλά ήταν άοπλη όπως επιβεβαίωσε αργότερα και ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του IDF (του Ισραηλινού Στρατού). «Η δύναμη άνοιξε πυρ ως μέρος μιας διαδικασίας σύλληψης υπόπτων που περιελάμβανε πυροβολισμούς στον αέρα. Αφού δεν σταμάτησε, οι στρατιώτες πυροβόλησαν στο κάτω μέρος του σώματός της», ανέφερε η ανακοίνωση του IDF. Στην πραγματικότητα κανείς ισραηλινός στρατιώτης δεν κινδύνευε. Η γυναίκα δεν έβλεπε καλά, το σημείο ελέγχου ήταν αυτοσχέδιο, δεν το γνώριζε, και πανικοβλήθηκε όταν άκουσε τους πυροβολισμούς. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν και τη σκότωσαν εν ψυχρώ ως μέρος του πρωτοκόλλου της συνήθους διαδικασίας «αντιμετώπισης και σύλληψης υπόπτων» Παλαιστινίων.

Μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η θεία της Sabateen, Mona, είπε ότι άκουσε τους πυροβολισμούς και προσπάθησε να σπεύσει σε βοήθεια. Όμως οι στρατιώτες δεν την άφησαν. «Προσπάθησα να φτάσω εκεί και οι στρατιώτες σήκωσαν τα όπλα τους προς την κατεύθυνση μου και μου είπαν ότι απαγορευόταν. Τους είπα ότι ήταν η κόρη της αδερφής μου — πώς μπορώ να μείνω μακριά; Ρώτησα έναν στρατιώτη αν είχε κάτι πάνω της και μου είπε όχι. Είχε κάνει κάτι; Είπε όχι. Ο στρατιώτης μού είπε, “Συγγνώμη, συγγνώμη”.

Γιατί την πυροβόλησε; Θα μπορούσε να την είχε σπρώξει μακριά και θα έπεφτε στο έδαφος», είπε.

Μετά το θανάσιμο πυροβολισμό οι στρατιώτες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στη Σαμπατίν, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα από Παλαιστίνιους γιατρούς στο νοσοκομείο Beit Jala, όπου πέθανε από απώλεια αίματος από ρήξη αρτηρίας στον μηρό της.

Η Σαμπατίν ζούσε με τα 6 παιδιά και τους γονείς της στο μικρό χωριό Χουσάν. Για χρόνια είχε ζήσει πρόσφυγας στην Ιορδανία και επέστρεψε στη Δυτική Όχθη μετά το θάνατο του συζύγου της.

Μετά το σάλο από την εν ψυχρώ δολοφονία της Σαμπατίν ο επικεφαλής της Μονάδας Παλαιστινιακών Υποθέσεων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ Τζορτζ Νολ τηλεφώνησε στο σπίτι της για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που γίνεται κάτι τέτοιο από αμερικανό παράγοντα για μη αμερικανό πολίτη. Σε μήνυμα στο Twitter η Μονάδα Παλαιστινιακών Υποθέσεων της πρεσβείας σημείωσε ότι «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την απόφαση του Ισραήλ να ερευνήσει τον θάνατό της από πυροβολισμούς». Προφανώς ήταν αναφορά στη δήλωση του Ισραηλινού Στρατού για το περιστατικό, η οποία  «διευκρίνιζε» τι κατά τη γνώμη τους είχε συμβεί. Όμως ο IDF δεν ανακοίνωσε καμία  επίσημη έρευνα για το θέμα. Ανεπισήμως, ο Ισραηλινός στρατός άφησε να εννοηθεί ότι τάχα η Σαμπατίν με τη συμπεριφορά της θέλησε να δώσει τέλος στη ζωή της – γεγονός που η οικογένειά της αρνήθηκε λέγοντας πόσο αφοσιωμένη ήταν στη φροντίδα των έξι παιδιών της.

Η προηγούμενη φορά που η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιαφέρθηκε για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου ήταν όταν ο 78χρονος Omar As’ad, Αμερικανός πολίτης, υπέστη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο όταν Ισραηλινοί στρατιώτες τον έδεσαν, τον φίμωσαν και τον εγκατέλειψαν σε ένα εργοτάξιο στο κρύο του Ιανουαρίου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε το περιστατικό και ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα. Δύο κατώτεροι αξιωματικοί του Ισραηλινού στρατού απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους λόγω του θανάτου του Άσαντ και ο επικεφαλής της μονάδας, του τάγματος Netzah Yehuda, τιμωρήθηκε επισήμως, χωρίς όμως να ληφθούν πειθαρχικά ή άλλα μέτρα.

Η δολοφονία της Ghada Sabateen είναι ένα μόνο επεισόδιο από τουλάχιστον 16 θανάτους Παλαιστίνιων από τα ισραηλινά στρατεύματα στη Δυτική Όχθη από τις αρχές του Απριλίου. Είναι μια μεγάλη κλιμάκωση της καταστολής των δυνάμεων κατοχής για την αντιμετώπιση της μαχητικής αντίστασης του Παλαιστινιακού λαού που παρά τις συνθήκες κατοχής, βίας και τρομοκρατίας, αλλά και συμβιβασμού των ηγεσιών του, ιδίως της Παλαιστινιακής Αρχής δεν υποτάσσεται, αντιστέκεται και παλεύει.