Ταχυδρομείο ώρα μηδέν
Πέρασε λίγος χρόνος από την στιγμή που εγκαταστάθηκε κακήν κακώς στο σβέρκο της εργατικής τάξης και του λαού η πιο άθλια κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Είναι όμως αρκετός για να συνειδητοποιήσουν οι πάντες ότι η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ όχι απλά έλεγε ψέματα για τα περί «αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου », αλλά αντίθετα βάζει στην «κλίνη του Προκρούστη» ΔΕΚΟ, συντάξεις, επιδόματα, μισθούς, ανθρώπινες ζωές.
Η νέα φάση της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και παγκόσμια, επιβάλλει στους εντολοδόχους-συνεταίρους των ευρωπαίων τοκογλύφων-δανειστών, να πάρουν τα πιο βάρβαρα μέτρα τώρα, όχι αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να πάρουν την έγκριση της τρόϊκας των επιτηρητών ενόψει της συνόδου του Eurogroup.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται και το ξεπούλημα του Ταχυδρομείου (ΕΛΤΑ) από το υπουργείο οικονομικών που ως βασικός μέτοχος εξουσιοδότησε το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει με συνοπτικές διεργασίες. Το πραξικόπημα του Αυγούστου όπως χαρακτηρίστηκε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μετά από σχεδόν 2 αιώνες (185 χρόνια) λειτουργίας και εξυπηρέτησης του κοσμάκη τα ΕΛΤΑ πωλούνται κυριολεκτικά για ψίχουλα. Παρόλο που γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες ότι το οικονομικό αντίτιμο είναι κόκκος άμμου μπροστά σε αυτά που χρειάζεται να μαζευτούν (περίπου 15 δις), κανένας δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι υπάρχει έστω και μια περίπτωση που να έχουν οι κυβερνώντες κάποιες ηθικές αναστολές επειδή τάχα συνυπάρχουν και «αριστεροί» όπως η ΔΗΜΑΡ που παίζει το ρόλο της κρεμ καραμελέ της κουζίνας των βρικολάκων. Πόσο μάλλον που ο φετινός Αύγουστος είχε 2 κατά τα άλλα, υπέροχες πανσέληνους.
Η «Νέα Προοπτική» προσπαθώντας να μπει στον σφυγμό των εξελίξεων ήρθε σε επαφή με εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στα μέτρα που τους θίγουν άμεσα.
Ρωτήσαμε τον Θ.Μ ποια είναι η άποψή του για την πώληση των ΕΛΤΑ και τί συνέπειες θα έχει αυτό για τους εργαζομένους.
Θ.Μ : To ξεπούλημα του ταχυδρομείου θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία. Κλείσιμο γραφείων, απολύσεις, μισθοί πείνας, εργασιακές σχέσεις γαλέρας.
Ν.Π : Ποιος ο ρόλος της επίσημης συνδικαλιστικής ηγεσίας ;
Θ.Μ : ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ με απόλυτες πλειοψηφίες σε όλα τα σωματεία, μόνο ψευδαισθήσεις και απογοήτευση προσπαθούν να σπείρουν στους εργαζόμενους. Τηλεοπτικά σποτ, ραδιοφωνικά μηνύματα, παραμονές του ξεπουλήματος και των βάρβαρων μέτρων μια-δυο μέρες απεργία και τέλος. Πάγιες τακτικές τους τα τελευταία χρόνια.
Ν.Π : Τι πρέπει να γίνει ;
Θ.Μ : Να ανταμώσουμε με τις άλλες ΔΕΚΟ που βρίσκονται στο σφυρί, όλοι μαζί να φτιάξουμε το δικό μας μέτωπο απέναντί τους. Με διαδικασίες βάσης, γενικές συνελεύσεις και ξεκάθαρο στόχο. Αγώνας διαρκείας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αγώνας διαρκείας όλων των εργαζομένων, δημόσιου, ιδιωτικού τομέα, ανέργων για την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης.
Νέα Προοπτική τεύχος #533# Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012