Ο αλμυρός λογαριασμός που πληρώνουμε για τις τράπεζες

Ο αλμυρός λογαριασμός που πληρώνουμε για τις τράπεζες

 

Την Δευτέρα ή το αργότερο την Πέμπτη μετά τα Χριστούγεννα θα κοινοποιηθεί η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος που καταγράφει τα ποσά που θα πάρει η κάθε τράπεζα από το δάνειο των 109 δισ. ευρώ για να κρατάει τις πόρτες της ανοικτές και να μπορούν τα ΑΤΜ να “ανταποκρίνονται” στις κάρτες.

Ο λογαριασμός είναι πολύ αλμυρός και καταλήγει να είναι σχεδόν τα μισά λεφτά του δανείου που χρεώνεται το δημόσιο από το EFSF, για τα οποία ακολουθεί το νέο κύμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, με μειώσεις μισθών, συντάξεων και απολύσεις στο δημόσιο και στους δήμους.

Σύμφωνα με την 80 σελίδων Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος οι ελληνικές τράπεζες θα χρειασθούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης περί τα 42 δισ. ευρω.

Τα συμπεράσματα βασίζονται στο “χειρότερο” σενάριο που είχε δουλέψει η Black Rock, το οποίο αποδείχθηκε στη συνέχεια ως το πλέον “ρεαλιστικό”.

Σύμφωνα με αυτό οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι θα χρειασθούν 28 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση, τα οποία κατανέμονται σύμφωνα με πληροφορίες ως ακολούθως :

Η Εθνική Τράπεζα θα χρειασθεί κάτι λιγότερο από 10 δισ. ευρώ (9,5 – 9,8 δισ. ευρώ), η Eurobank 5,8 δισ. ευρω, η Πειραιώς περί τα 7 δισ. ευρώ και η Alpha Bank ενα ποσό της τάξης των 4,3 – 4,5 δισ. ευρώ.

Στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογισθούν επιπλέον 7 δισ. ευρώ για την Αγροτική Τράπεζα, άλλα 4 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και επιπλέον 3 δισ. ευρώ, για όλες τις υπόλοιπες τράπεζες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι συνεταιριστικές.

Από τα στοιχεία της Έκθεσης προκύπτει οτι υπάρχει μία διαφορά ανάμεσα στο συνολικό ποσό που προβλέπει η Έκθεση, 42 δισ. ευρώ περίπου και το προβλεπόμενο από την δανειακή σύμβαση ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση που ήταν 50 δισ. ευρώ.

Η διαφορά αυτή ανέρχεται σε 7 – 8 δισ. ευρώ και παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει το ποσό αυτό.

Μέχρι στιγμής βέβαια οι δόσεις για την ανακεφαλαιοποίηση είναι: 25 δισ. του Ιουνίου (έχουν ήδη δοθεί με την μορφή εγγυήσεων στις τράπεζες τα 18 δισ. ευρώ), 16 του Δεκεμβρίου και 7,2 δισ. του Ιανουαρίου (2013). Σύνολο δηλαδή περί τα 48,2 δισ. ευρω.

Αυτό ήδη αφήνει ένα υπόλοιπο της τάξης των 6 – 6,2 δισ. ευρω, το οποίο “καθαρό” από άλλες υποχρεώσεις, όπως λένε από την ΤτΕ, καταλήγει να είναι κοντά στα 5 – 5,5 δισ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό προκαλεί δύο ερωτηματικά που δεν διευκρινίζονται στην Έκθεση:

  • Το ποσό αυτό μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη “χρήση” όπως για παράδειγμα έγινε με τα 11,25 δισ. του δανείου που εκ των υστέρων μεταφέρθηκαν στον λογαριασμό επαναγοράς των ομολόγων ;

  • Αν υπάρχει “περίσσευμα” γιατί τότε υποχρεώθηκαν “οικειοθελώς” οι τράπεζες να εξαντλήσουν το σύνολο του χαρτοφυλακίου τους στην πρόσφατη επαναγορά ομολόγων ;

Στο μεταξύ βέβαια μετά το τελευταίο “κούρεμα” τα κερδοσκοπικά funds από την μία πλευρά έβγαλαν κέρδη της τάξης του 100 – 200% με τα ομόλογα που συμμετείχαν στην “επαναγορά” ομολόγων και διατηρούν την δυνατότητα να υπερδιπλασιάσουν αυτά τα κέρδη από τα ομόλογα που δεν έδωσαν στην επαναγορά καθώς οι τιμές τους μετά την αναβάθμιση από την S&P ανεβαίνουν !

Γ. Αγγ.

 

 

Νέα Προοπτική τεύχος#540# Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012