Μετά τα βασανιστήρια η προφυλάκιση

Μετά τα βασανιστήρια η προφυλάκιση

 

Τα βασανιστήρια στους 3 από τους τέσσερις συλληφθέντες καθώς και όλη η υπόθεση της σύλληψης και προφυλάκισης για τη διπλή ληστεία της Κοζάνης, πρέπει να ειδωθούν σε σχέση με όλη την πολιτική κρίση, τη στιγμή που καταρρέει όλη η προσπάθεια της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το 3ο Μνημόνιο. Το κλίμα τρομοϋστερίας που επιχείρησε να στήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά-Δένδια με τις δηλώσεις τους ενάντια στην αριστερά και την άκρα αριστερά συνολικά παράλληλα με τις επιστρατεύσεις των απεργών δεν έχουν αποδώσει και πρέπει να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Με αφορμή την υπόθεση ζεσταίνουν όλο το μπαγιάτικο χυλό της τρομοϋστερίας συνδυασμένο με τη λάσπη που έριχναν στο νεκρό σώμα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλο, αυτή τη φορά ενάντια στον Νίκο Ρωμανό. Σε κάθε περίπτωση το παιδί που βρισκόταν δίπλα στο φίλο του την ώρα της ωμής αστυνομικής δολοφονίας, θέλοντας να πάρει εκδίκηση για το νεκρό και να δικαιώσει τη μνήμη του, είναι αυτός που έχει το ηθικό πλεονέκτημα, όχι οι διώκτες του.

Ο φόβος των κρατούντων ωστόσο δεν αφορά απλώς μία ομάδα νεολαίας που παρακινούμενη από αισθήματα αντίστασης έκαναν – για 180.000 ευρώ- τη ληστεία της «Αγροτικής» και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η εκδικητική και άνανδρη μανία της αστυνομίας ενάντια στους νεολαίους είναι δείγμα γραφής της κρίσης της αστικής εξουσίας και του μίσους που υπάρχει ενάντια στη νεολαία συνολικά. Από αυτή την ταξική σκοπιά θεωρούμε ότι η υπεράσπιση των συλληφθέντων και η διεκδίκηση της απελευθέρωσής τους, είναι καθήκον του εργατικού κινήματος και της αριστεράς στην πάλη για την ανατροπή του σαπισμένου και βάρβαρου καπιταλισμού. Εξ άλλου μαζί με το στοιχείο πολιτικής απόγνωσης που υπάρχει στην λανθασμένη μέθοδό τους, η μέχρι τώρα στάση του Νίκου Ρωμανού και των υπόλοιπων, υποδηλώνει και μια ελπίδα ότι «οι μέρες της κυριαρχίας τους έχουν τελειώσει».

Ε.Α.

 

Νέα Προοπτική τεύχος#543# Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013